preskoči na sadržaj

VII. gimnazija Zagreb

Kemija

Kemija je znanost koja proučava ustroj, osobine, sastav i pretvorbu tvari. Riječ „kemija“ svakoga od nas od malih nogu asocira na šarenilo, eksplozije  i sve ostalo što možemo vidjeti u kemijskim pokusima.

U programu opće gimnazije kemija prati učenika kroz sve četiri godine te učenik stječe temeljna znanja iz svih područja kemije i razvija svoj prirodoznanstveni pristup. U ta temeljna znanja uključene su i spoznaje koje su važne za svakodnevni život i postavljaju pitanje održive budućnosti, primjerice zašto je važno redovito servisirati bojlere ili zašto korištenje fosilnih goriva šteti živom svijetu i cijelom planetu, kako to da banane u kolaču ne promijene boju, što staviti na ubod pčele, a što na ubod ose – znanja primjenjiva i korisna u životu. 

 

Neke vrlo važne koncepte učenici usvajaju opažanjem. Zbog toga se u našoj školi posebna pažnja posvećuje izvođenju pokusa tijekom nastave kemije, koji se izvode u kabinetu za kemiju. 

 

U sklopu redovne nastave naši učenici bave se i istraživačkim mini projektima, vođenog, poluvođenog ili samostalnog oblika. Tako su ove godine istraživali što se događa s gumenim bombonima u različitim otopinama, koje sve tvari mogu biti prirodni indikatori i kakav je pH tvari iz kućanstva, kako spriječiti hrđanje željeznih čavlića; upoznali su ljekovitu kemiju, uvidjeli da kvantna kemija nije bauk, istražili kemiju boja oko nas te povezali biokemiju i svakodnevni život. Njihove radove možete vidjeti na pripadnim poveznicama: 

https://padlet.com/lanasojat/gumenibomboni

https://padlet.com/lanasojat/prirodniindikatoriIMP

https://padlet.com/lanasojat/cavlici

https://padlet.com/lanasojat/ljekovitakemija

https://padlet.com/lanasojat/kvantna

https://padlet.com/lanasojat/biokemija

https://padlet.com/lanasojat/kemijaboja

Učenici koji se intenzivnije žele baviti istraživačkim radom mogu se uključiti u različite projekte na razini Škole kao i u izradu samostalnih istraživačkih radova za natjecanje iz kemije. U toj kategoriji redovito sudjelujemo posljednjih godina radovima o kvaliteti maslinova ulja, udjelu limonena u pojedinim agrumima, zelenim pristupom u nastavi kemije…

  

Kao šećer na kraju, biti kemičar u VII. gimnaziji znači i uživati u slatkim nagradama – tijekom adventa naši učenici mogu sudjelovati u adventskom STEM izazovu, gdje umjesto otvaranja čokoladica u adventskom kalendaru rješavaju zadatke božićne tematike iz STEM područja, naravno, uz slatke nagrade. 


Biologija

Biologija je predmet koji se u gimnazijom obrazovanju uči sve četiri godine školovanja. Osim novih znanja iz područja ekologije, genetike, čovjeka, biljnog i životinjskog svijeta učenici imaju prilike sudjelovati u različitim dodatnim projektima o kojima nešto više saznajte u pripadnom video uratku. 

Priloženi dokumenti:
Biologija.MP4


Sedma na Facebooku

Otvoreni dan Sedme

Školski list

Godišnjak

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Korisni linkovi

calendar šk. god. 2016./2017.

Brojač posjeta
Ispis statistike od 20. 10. 2016.

Ukupno: 626713
Ovaj tjedan: 604
Danas: 61
Oglasna ploča
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
VII. gimnazija Zagreb / Križanićeva 4, HR-10000 Zagreb / www.gimnazija-sedma-zg.skole.hr / 7.gimnazija-zg@zg.t-com.hr
preskoči na navigaciju