preskoči na sadržaj

VII. gimnazija Zagreb

Europska Unija i ti

 

🇪🇺🇪🇺💙📢Europska Unija je dio i tvog života! Kako znamo? Naše ambasadorice Marijeta Hrstić i Leonarda Antolić prijavile su se na DiscoverEU sa željom da upoznaju Europu i želja im se ostvarila!
Odabrane su za putovanje Europom. Mi im želimo sretan put i vesele avanture!
 
Želimo potaknuti naše ambasadore, ali i sve učenike da iskoriste sve mogućnosti koje im EU pruža! 🇪🇺🇪🇺💙🚂

Humas of EPAS

U sklopu projekta Humas of EPAS, fotografije naših učenika ambasadora iskoristili smo za promociju programa Škole ambasadori Europskog parlamenta. 💙 Pogledajte!
S projektom nastavljamo, pridružite nam se u novoj školskoj godini.
Vaši ambasadori


Radionica grafita

Na poziv Odjela za Europske snage solidarnosti iz Agencije za mobilnost i programe EU (AMPEU), VII. gimnazija pozvana je da se aktivno uključi u obilježavanje Europske godine mladih sudjelovanjem na radionici grafita koju je organizirao kolektiv Graffiti na Gradele. Cilj radionice upoznati je mlade s grafiti kulturom, odnosno njenim nastankom, razvojem, specifičnostima i pravilima, s naglaskom na vrijednosnu dimenziju i umjetničko stvaralaštvo. Kreativnost naših učenika i aktivnosti koje provodimo u programu Škole ambasadori Europskog parlamenta povezali su nas u jednu umjetničku priču koju je vodio jedan od pionira hrvatske grafiti art scene Krešimir Golubić, poznat pod umjetničkim imenom Leon GSK. Hvala Katarini Brajdić i Luciji Blažek iz Agencije za mobilnosti, kao i Zrinki Bačić i Marku Boko iz kolektiva Graffiti na Gradele. Hvala na divnom iskustvu! Kako je bilo, pogledajte na fotografijama. ��

                              


#EPAS together - transborder event

U petak 20. svibnja 2022. bili smo pozvani na otvorenje međunarodnog skupa #EPAStogether za ambasadore juniore Europskog parlamenta iz Austrije, Mađarske i Slovačke. Uvodne govore održali su voditelji Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu, Bratislavi i Beču, a zatim su se okupljenim ambasadorima obratili i hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu Karlo Ressler i Sunčana Glavak. Ovdje možete vidjeti videoreportažu naših vrijednih ambasadora juniora. 🇪🇺💙    


Kako pokrenuti vlastitu građansku inicijativu?
 

U petak smo zanimljivim predavanjem u našoj školi zaključili Tjedan Europe. U dogovoru s doc. dr. sc. Igorom Vidačekom s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu ugostili smo studenticu Lauru Crnić. Osim što je izvrsna studentica, Laura je i bivša učenica VII. gimnazije. Učenicima je prezentirala još jednu mogućnost sudjelovanja u radu EU - građanske inicijative. Osim ambasadora juniora, Kapelica se napunila i brojnim drugim učenicima koji su pozorno slušali, ali i sudjelovali pitanjima i smišljali neke nove buduće inicijative. Laurinu inicijativu možete podržati svojim potpisom na sljedećoj poveznici:


Proslava Dana Europe
Znate li čiji je danas dan, osim što je našem Luki rođendan? 🇪🇺🎂🥳💙
Prigodno druženje ambasadora juniora i seniora iz cijele Hrvatske organizirao je Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u modernom industrijskom kompleksu na zagrebačkoj Zavrtnici. Naši ambasadori juniori sudjelovali su na radionici EU vs. Disinfo koja je za cilj imala osvijestiti lakoću stvaranja i širenja pogrešnih informacija. Da znaju razlikovati stvarne od lažnih vijesti dokazuje i pobjeda ekipe "Sedmaši" u igri.

     

S kim su razgovarali, što su pitali i koje zanimljivosti su čuli od svojih sugovornika saznat ćete uskoro u njihovoj reportaži.
Stay tuned 📢
Vaši ambasadori

Priče iz davnina - obilježavanje Dana međugeneracijske solidarnosti

Naši učenici su Europski dan međugeneracijske solidarnosti obilježili uz svoje bake i djedove, poslušali njihove priče iz mladosti, a neke od njih i podijelili s nama. Uživajte u njihovim mladenačkim anegdotama! 

          


Pregrijane vijuge

 

U petak 29. travnja u VII. gimnaziji doista su bile pregrijane vijuge!
Sad već tradicionalnim kvizom obilježili smo Dan društvenih igara. Kad nam već situacija ne dopušta putovanja, naši su natjecatelji kroz pitanja prošetali Europom i pokazali izvrsno znanje. Ambasadori juniori preuzeli su uloge voditelja kviza i svojim šarmom doprinijeli već dobro zagrijanoj atmosferi. Malo je reći da se tražilo mjesto više, a djelić atmosfere s našeg kviza možete vidjeti na fotkama!
Kviz se nastavlja i sljedeće školske godine.
       
Vaši voditelji ambasadori junori!

Solidarnost s Ukrajinom

Pogledajte i poslušajte bezvremenske poruke mira naših ambasadora juniora!


Mladi i EU - zajedno u budućnost

 

📣📣
U petak 1. travnja u našoj školi održana je radionica Mladi i EU - zajedno u budućnost kao jedno od događanja u sklopu Konferencije o budućnosti Europe. Moderator ove zabavne i edukativne radionice bila je socijalna pedagoginja Andrea Ćosić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta. Još jednom joj hvala na tako zabavnoj i edukativnoj suradnji! Iako su učenici upravo bili završili sa sedmim satom u školi, umor ih nije savladao, već su prionuli na svaki zadatak stavljen pred njih. Budući da je radionica bila otvorena za sve učenike, naši juniori ambasadori Nina Bazina, Ema Brčić, Luka Čala i Luka Mamić pripremili su modul Europa bez granica. Cilj njihova izlaganja bio je osvijestiti učenike o utjecaju koji EU ima na svakodnevni život, o mogućnostima koje im EU pruža, ali i uputiti ih gdje se sve mogu informirati o temama bitnima mladima. Prezentacija je bila svojevrsni uvod u radionicu. Nakon upoznavanja i kratkog ljudskog binga, učenici su podijeljeni u skupine u kojima su zajedničkim snagama rješavali zadatke. Glavni cilj radionice bio je detektirati probleme i izazove s kojima se oni susreću, a zatim kroz mehanizme EU pokušati riješiti te probleme. Učenici su nam svojim idejama pokazali svijet iz svoje perspektive, pomogli nam da razumijemo što ih pokreće, ali i pokazali da za probleme s kojima se susreću imaju učinkovita rješenja. Djelić atmosfere s radionice možete vidjeti na fotografijama. 🇪🇺🎉🇭🇷

        


Šumoborci

 

Sedma gimnazija ponovno je sudjelovala u programu „Šumoborci.” 🌳🌳🌳 Navukli smo radne rukavice, preuzeli sadnice hrasta i započeli akciju pošumljavanja u šumi Marča pored Ivanić Grada. Pohvaljujemo naše učenike 1. i 2. razreda što su se odazvali akciji i zasadili novu Sedmu šumu. Znamo u kojem ćemo hladu potražiti ljetno osvježenje za 15 godina! Veselimo se budućim akcijama udruge Tatavaka!🍦🪁⛱

        


Konferencija o budućnosti Europe – radionica Mladi i EU – zajedno u budućnost

Konferencija o budućnosti Europe organizirana je kako bi građanke i građani Europske unije iznijeli svoja razmišljanja o budućnosti, ali i izazove s kojima se svakodnevno susreću. Europski parlament, Vijeće i Europska komisija obvezali su se saslušati svoje građane i na temelju njihovih preporuka poduzeti potrebne korake. Budući da mlade ljude želimo potaknuti da postanu aktivni građani, važno je organizirati događanja na kojima mogu slobodno iznositi svoja mišljenja. S ciljem da našim damo priliku da se i njihov glas čuje,  1. travnja u našoj školi organiziramo radionicu Mladi i EU – zajedno u budućnost u sklopu Konferencije o budućnosti Europe. Na radionicu su dobrodošli svi učenici koji žele saznati više o mogućnostima koje EU pruža mladima, raspraviti o temama koje su im bitne te pokušati pronaći rješenja za izazove s kojima se trenutno susreću. Sve to će naši učenici imati priliku iskusiti Interaktivnu radionicu voditi će socijalna pedagoginja Andrea Ćosić s Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta. Prijaviti se možeš na ovoj poveznici, a više informacija o samoj radionici pronađi u brošuri. Veselimo se tvom dolasku! 

  


Škola pomaže školi

U četvrtak 3. ožujka su ambasadori juniori VII. gimnazije zajedno sa svojim profesoricama Marinom Džidžić i Ružom Matijević posjetili Petrinju i susreli se s ambasadorima juniorima Srednje škole Petrinja i njihovom profesoricom Ozanom Krovinović Šalić. Napokon se ukazala prilika da se upoznamo i tako zaključimo našu prošlogodišnju akciju Škola pomaže školi. Učenici Srednje škole Petrinja proveli su svoje kolege po gradu, ispričali im kako je grad izgledao prije razornog potresa, ali im i pokazali sve što život u Petrinji čini lijepim. S profesoricom i učenicima dogovoren je i susret u Zagrebu. S pogledom u budućnost dogovorene su i neke buduće suradnje naših dviju EPAS škola. Bilo je ovo divno iskustvo i učenici su se obogaćeni novim poznanstvima i iskustvima vratili u Zagreb. 🇪🇺😁😀💙


Konferencija o nesigurnom radu u Hrvatskoj i Europi

📢📢 U ponedjeljak 28. veljače su ambasadori VII. gimnazije sudjelovali na Konferenciji o nesigurnom radu (u kulturi) u Hrvatskoj i Europi. Govorilo se  o utjecaju pandemije na kulturni sektor, strategijama njegova oporavka, ali i mehanizmima poboljšanja položaja radnika u kulturi. Učenici su imali prilike čuti mišljenja i stavove umjetnika te su aktivno sudjelovali u raspravi. Posebno treba istaknuti radionice kulturnih vještina u kojima su najviše uživali. Od šest ponuđenih radionica, priključili su se  Radionici o dramskoj umjetnosti, Radionici izrade grafita i DJ radionici. „Zanimljivo, edukativno, zabavno“ - riječi su kojima ambasadori juniori opisuju ovu konferenciju, zadovoljni što sve češće imaju prilike sudjelovati u događanjima uživo te im se istinski vesele!  🇪🇺🇭🇷🎦🎶🎤🎸🎷🎹🎨📸
#zajednozaeu #europskagodinamladih #kulturajedioživota #konferencijaonesigurnomradu #EuropaKultura


Prijavljujemo ideju organizacije Dana Europe

Ambasadori juniori VII. gimnazije prijavili su se na natječaj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj za sudjelovanje u organizaciji Dana Europe. Tim od njih pet – Nina Bazina, Ema Brčić, Ivana i Magdalena Jurišić te Adrian Vukelja su svu svoju kreativnost saželi u jednu veoma zanimljivu prezentaciju. Pobjednici će dobiti priliku realiziratu svoju ideju i koncept proslave Dana Europe te sudjelovati u samoj organizaciji. Nama ne preostaje ništa drugo nego našim vrijednim ambasadorima juniorima zaželjeti sreću.  


Europa i klimatske promjene
Ambasadore juniore VII. gimnazije uputili smo na aktivno sudjelovanje na panelu "Europa i klimatske promjene" 18. veljače u Kući Europe.
Za nas koji nismo mogli sudjelovati napravili su reportažu i pronašli gošću koja je rado odgovarala na njihova pitanja.

Konferencija o budućnosti Europe

 

U petak 28. siječnja 2022. godine ambasadori juniori VII. gimnazije sudjelovali su na javnom događanju povodom Konferencije o budućnosti Europe u Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.
Slušali smo mnoge poznate osobe iz javnoga života: potpredsjednicu Europske komisije Dubravku Šuicu, zastupnika u Europskom parlamentu Tomislava Sokola, zastupnicu u Europskom parlamentu Sunčanu Glavak, doktora medicine i profesora na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Stjepana Oreškovića i mnoge druge. Upravo smo doktora Oreškovića pitali smatra li on, kao stručnjak, da se pandemija COVID-19 bliži kraju?
Bilo nam je drago uživo poslušati predavanja i postavljanjem pitanja aktivno sudjelovati u javnoj raspravi na temu budućnosti javnog zdravstva u Hrvatskoj i Europi i biti dio europske priče o zajedničkom djelovanju na polju zdravstvene politike.
Malo pomalo vraćamo se starim navikama i druženju uživo u organizaciji Europskog parlamenta u Hrvatskoj, što nas izuzetno veseli.
   

Pregrijane vijuge - blagdansko izdanje

 

I dok se naši maturanti još sjećaju divnih davnih dana i tradicionalnog kviza u sklopu Humanitarnog dana Sedme, red je da naše mlade snage upoznaju isti. Naš se kviz vratio u nešto izmijenjenom izdanju i sastavu, „Pregrijane vijuge – blagdansko izdanje“. Danas je kviziralo pedesetak najbržih u sretnih 13 ekipa. Pobjedu, i slobodan dan po izboru, odnijela je ekipa Kvizologija Rakitje u sastavu Laura Kardum, Mia Matić, Luka Mamić, Noa Ćuić i Luka Čala, dok su dobitnici slatkog paketa i drugog mjesta ekipa Kandela iz 3.c. Zdravo-slatki paketić pripao je ekipi Neimenovane za osvojeno 3. mjesto, a slatka utješna nagrada išla je i ekipi na predzadnjem mjestu. S novom godinom i novim polugodištem nastavljamo s kvizovima različite tematike – zagrijte vijuge!

 


Medvedničke avanture

 Upravo je krenula Medvednička avantura...

 S prvim pahuljama snijega 🌬❄❄❄ uputili smo se prema obnovljenom Medvedgradu. Nakon tri godine obnove napokon smo mogli razgledati utvrdu koja datira još iz 13. stoljeća. Oduševljeni novim i suvremenim muzeološkim postavom, istražili smo zanimljivu i bogatu povijest. Očarani drevnom smočnicom istražili smo i isprintali srednjovjekovne recepte iz 16. stoljeća. Uz interaktivne edukativne programe i multimedijalnu produkciju, Medvedgrad može biti i vaša planinarska avantura i zato što prije nabavite svoje planinarske knjižice i krenite u avanture.

         

 

72 sata bez kompromisa

 

U sklopu fakultativne nastave Europski identitet i vremeplov ambasadori juniori Europskog parlamenta Luka Čala, Noa Ćuić i Luka Mamić sudjelovali su na predavanju Lucije Dodić, bivše učenice VII. gimnazije. Lucija je učenicima podijelila iskustva o volontiranju u afričkom selu Monduli Juu koje se nalazi u sjeverozapadnoj Tanzaniji. Učenici su bili oduševljeni Lucijinom pričom; prepoznali su važnost poštivanja i pomaganja drugima kao jednog od najvažnijih oblika socijalizacije te ćemo svakako nastojati i ubuduće nuditi slične projekte učenicima.
Predavanje ih je potaknulo da i sami sudjeluju i pronađu volontersku akciju. Učenici su dobili ideju da se uključe u pomaganje drugima i volontiranje u sklopu međunarodnog volonterskog projekta '72 sata bez kompromisa'. Projekt se provodi u devet europskih zemalja, Hrvatska je deseta zemlja koja je prepoznala vrijednosti projekta, zato podržimo naše učenike. U sklopu projekta učenici su uređivali Župni dom Medvednica za buduće aktivnosti mladih.

      

Aktivnosti volontiranja nastavit će se i dalje. ❤ 🌹🌼
 

❤ 💪🙏

zajednoza.eu


Šumoborci

  

U sklopu edukativnog programa Šumoborci 🌳🌳🌳 učenici i profesori VII. gimnazije bili su u zagrebačkom naselju Demerje povodom akcije pošumljavanja. Polazak je bio u 8 sati ispred škole te smo se autobusima odvezli do mjesta gdje se osušila crnogorica koja je nedavno bila uklonjena. Na toj lokaciji zasadili smo 1300 sadnica hrasta, novu Sedmu šumu. 🙌🙌🙌
Jednog dana kada sadnice hrasta dovoljno narastu organizirat ćemo i pravi piknik pod njihovim hladom!🍦🪁⛱
Zahvaljujemo Savezu izviđača, Hrvatskim šumama i udruzi Tatavaka na jedinstvenom iskustvu.
Ovo je prvi ovakav program u Hrvatskoj i regiji te smo ponosni što smo u njemu sudjelovali.💚

               

 Vaši ambasadori EU parlamenta

Šumoborci

Savez izviđača Hrvatske Udruga Tatavaka


Sedma - Škola ambasador

 

Sedma potvrđuje status Škole ambasadora Europskog parlamenta EU💫 Spremno smo pozirali ispred škole s priznanjima koje smo dobili za aktivnosti realizirane u školskoj godini 2020./2021. Bilo je mnogo posla, druženja, zabave i učenja, a da popularnost ovog programa raste dokazuje i to da nas je sve više ✨💙 Do upoznavanja s našim novim članovima, i nastavljanja druženja s onima koji su već nekoliko godina aktivni, pozdrav od vaših ambasadora juniora i seniora 🤩🙌🏼👋

Europski tjedan mladih

  

Prošli tjedan obilježili smo Europski tjedan mladih. 👩🏻‍🤝‍👨🏽👩🏻‍🤝‍👨🏽👩🏻‍🤝‍👨🏽👩🏻‍🤝‍👨🏽✌🏼🇪🇺
 
Htjeli smo saznati nešto više o mogućnosti za mlade u okviru Erasmus+ i programa Europskih snaga solidarnosti 2021/2027. 
Tko nam to može bolje približiti 🧐 nego naša nacionalna Eurodesk koordinatorica Lorena Barić 🙂🙌
Upoznala nas je s Eurodesk bazom programa, a nas je najviše zainteresirao program Europska snaga solidarnosti kojoj je cilj pružiti mladima (18 do 30 godina) priliku za učenje. 
Jednostavno je, okupi 5 prijatelja, osmisli i prijavi projekt za koji dobivaš bespovratna novčana sredstva 💶💶💶 i prijavi se na https://europa.eu/youth/solidarity_hr
Ideja je ohrabriti mlade da se angažiraju u lokalnoj zajednici. 💪🏻💪🏻💪🏻
Za više informacija javite se prof. Otmačić i prof. Džidžić kako bismo vam pomogle oko prijave. 
 
  

Jedno jutro u studiju
Hvala voditelju Dariju Topiću koji nam je omogućio snimanje emisije za Dan Europe 2021 u prostorima Radio Studenta.
Pogledajte snimku Karla Resslera koji je spremno odgovarao na pitanja učenika VII. gimnazije.
 

"On-air"

Gdje i kako poslušati novi EU PODCAST?! Nešto novo, nešto drugačije! Radio Student’s stream Live!
Proslavite s nama Dan Europe i poslušajte Karla Resslera koji je spremno odgovarao na pitanja naših učenika. Poslušajte i naše glazbene želje! 

https://www.mixcloud.com/RadioStudent/dan-europe-2021/

Vaši ambasadori: 
SŠ Novska, Gimnazija Požega, Trgovačka škola Zagreb, Ekonomska škola Mije Mirkovića Rijeka, SŠ Stjepan Ivšić Orahovica, Isusovačka klasična gimnazija s pravom javnosti Osijeka i VII. gimnazija Zagreb


Ambasadori juniori Europske Unije
 

Naši ambasadori juniori marljivo se pripremaju za Dan Europe uz ostalo prezentirajući i rad Institucija Europske Unije, a znanje uvježbavaju rješavajući kviz znanja koje su u Escape room-u pripremili ambasadori s Krka i Vukovara! Ovim putem im se zahvaljujemo što su podijelili svoje znanje s nama.

My Video moduli

Pozdravljamo vas uz jednu pjesmu: https://www.youtube.com/watch?v=eGlJyCXNu_M" 


Uoči Dana Europe - snimamo!

  

Radio Student ugostio je našeg europarlamentarca Karla Resslera i tako nam omogućio proslavu nadolazećeg Dana Europe! Uskoro saznajte što su vam u radio emisiji pripremili ambasadori SŠ Novska, Gimnazije Požega, Trgovačke škole Zagreb, Ekonomske škola Mije Mirkovića Rijeka, SŠ Stjepan Ivšić Orahovica, Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti Osijeka i VII. gimnazija Zagreb.
Zahvaljujemo svim školama i eurozastupniku Karlu Ressleru na sudjelovanju i Radio Studentu koji nam je omogućio ovo divno druženje.

Vaši ambasadori

#zajednozaeu #radiostudent #daneurope

  


Digitalna budućnost Europe

 

Danas smo u 10:30 pratili online konferenciju Digitalna budućnost Europe na kojoj su bili zastupnici Karlo Ressler (HDZ, EPP) i Valter Flego (IDS, Renew Europe) te potpredsjednica Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju Hajdi Ćenan (CroAI) 

Tema je bila europski planovi korištenja digitalne tehnologije za transformaciju društava i gospodarstava.

Vaši ambasadori 

 


EPAS škole o potresima

m        

Povodom godišnjice zagrebačkog potresa pridružili smo se međunarodnom događaju posvećenom temi solidarnosti u kojem su sudjelovali naši učenici i učenici EPAS škola iz Francuske, Španjolske i Irske.

Razgovoru su se pridružili su se i zastupnici Europskog parlamenta (EPP, Irska), Tonino Picula (S&D, Hrvatska) i Irène Tolleret (Renew, Francuska). Glavna tema bili su potresi koji su zadesili Zagreb i Petrinju, pa su učenici drugih europskih škola postavljali razna pitanja na koja su odgovarali učenici Gornjogradske gimnazije i učenici Srednje Škole Petrinja. Bilo je lijepo vidjeti odraze solidarnosti i podrške od drugih europskih škola. Razgovor smo pratili putem together.eu Facebook stranice.

      


Sedma za Petrinju

   

Predstavljamo vam novi školski Instagram profil - @sedmazapetrinju! 
Cilj ovoga profila je proširiti novosti o gradu Petrinju te pomoći Srednjoj školi Petrinja da ponovno primi svoje đake. 
Na profilu ćete moći saznati novosti o potresom pogođenom području i aktualnostima. Praćenjem ove Instagram stranice pomoći ćete da naša i vaša Sedma gimnazija pomogne u obnovi Srednje škole Petrinja te da njihovi učenici ponovno imaju školsko „staro normalno“. Stranicu vodimo mi sudionici programa Škola ambasador EU Parlamenta pa ćete na tom profilu saznati i novosti o našem projektu. Pripremamo i video na ovu temu – stay tuned!

Vaši ambasadori!

   

 

 

 


Europska unija i zdravlje

 

Danas su naši ambasadori juniori Europskog parlamenta sudjelovali na konferenciji "Europska unija & zdravlje" i iz prve ruke saznali sve što ih zanima o zdravstvenim politikama EU, borbi protiv koronavirusa, situaciji s cjepivom i sl. Na konferenciji su sudjelovali zastupnici Romana Jerković (SDP, S&D) i Tomislav Sokol (HDZ, EPP) te predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić. Tema je bila izuzetno aktualna i zanimljiva.


Kako se nositi sa stresom

 

Hrvatski ured EU parlamenta organizirao je novo zanimljivo predavanje na temu mentalnog zdravlja mladih. Kako prepoznati stres, kako se nositi sa stresom, i kako učenici i nastavnici mogu primijeniti mehanizme opuštanja u stresnim situacijama, saznali smo od psihologa Mihaela Kozine i prof.dr.sc. Josipe Mihić. Veselimo se novim predavanjima i saznanjima!


Europski tjedan smanjenja otpada

Ambasadori VII. gimnazije obilježili su Europski tjedan smanjenja otpada nizom aktivnosti! Za početak, obratili su se europarlamentarcu koji zasigurno savršeno poznaje teme eko značaja, g. Toninu Piculi te mu postavili nekoliko pitanja. Dok iščekujemo odgovore, kreativno se izražavamo potičući učenike na razvrstavanje otpada u kratkom video uratku koji vam prenosimo.


Novi EU ambasadori juniori

Ponosno predstavljamo naše nove ambasadore juniore! Ovu školsku godinu započeli smo s priznanjima za naše dosadašnje ambasadore, a u nove pustolovine i izazove ulazimo brojčano jači, s novim snagama, elanom i idejama. Iako se naše aktivnosti odvijaju online, tu je i dalje naš EU kutak - i to mobilan, što se pokazalo itekako praktičnim u vrijeme posebnih epidemioloških mjera.

Vaši ambasadori


Mentalno zdravlje mladih

S ostalim školama ambasadorima EU parlamenta sudjelovali smo na videokonferenciji na temu uvijek aktualnog mentalnog zdravlja mladih. O tegobama koje muče mlade, o tome što opterećuje odnose nastavnika i učenika te kako ih poboljšati govorile su nam dr.sc. Miranda Novak s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta i psihologinja Dušanka Kosanović. Bogatiji smo za nova saznanja i primjere uspješnog nošenja s problemima, što je naročito korisno u ovim izazovnim vremenima. 

Vaši ambasadori


Aktualno - EUSS

 

Sudjelovali smo na zanimljivoj Zoom konferenciji "Američki predsjednički izbori: novo poglavlje u odnosima EU-a i SAD-a" u kojoj su europarlamentarci Željana Zovko i Tonino Picula, Marijana Grbeša-Zenzerović, profesorica na Fakultetu političkih znanosti te Domagoj Juričić, politički i ekonomski analitičar komentirali predsjedničke kandidate i moguće smjerove razvoja odnosa između dviju sila nakon izbora. Raspravu je moderirala Ivanka Zorić s Hrvatskog radija.

Vaši ambasadori EU


Diplome za naše ambasadore juniore

Ambasadori juniori programa Škole ambasadori Europskog parlamenta za prošlu školsku godinu dobili su diplome za svoje sudjelovanje i spremno su pozirali sa svojim priznanjima. Jako smo sretni što smo u novu školsku godinu ušli u osjetno proširenom sastavu s novim članovima koje vam uskoro predstavljamo!

Vaši ambasadori


Europski tjedan sporta

Naše su ambasadorice povodom sportskog tjedna, a u sklopu tjelesne i zdravstvene kulture, dokumentirale svoje aktivnosti za čiju je organizaciju zaslužna profesorica Diana Gregurić. 
Kratkim videouratkom učenice su predstavile disciplinu nordijskog hodanja te obilježile Europski tjedan sporta. 


Naši EU ambasadori u medijima

Pogledajte video prilog InMagazina Nove tv u kojem su sudjelovali naši ambasadori Europskog parlamenta. Proljeće smo proveli učeći o Europskoj Uniji i družeći se s ostalim ambasadorima i uvaženim gostima putem online konferencija #EPtalks koje je svaki četvrtak organizirao Hrvatski ured Europskog parlamenta. U novu školsku godinu ulazimo u još brojnijem sastavu i veselimo se novim izazovima!

#EPtalks #zajednozaeu


#EPtalks
 
U današnjem, novom izdanju #EPtalks druženja učenike je zanimalo koje su dobrobiti prihvaćanja i provođenja “Zelenog ugovora” (Green deal), u kojem pogledu će promijeniti život ljudi, kako će se zaposleni u sektorima gospodarstva koji su prema Green deal-u nepoželjni zbog onečišćenja koje prouzrokuju, snaći nakon provedbe plana, te mnoga druga pitanja. O budućnosti europskog zelenog plana, te nastojanjima da se poradi na gorućem pitanju klimatskih promjena u okvirima Europske Unije govorile su SKA KELLER, supredsjednica Kluba zastupnika Zelenih/Europskog slobodnog saveza, i JAGODA MUNIĆ, direktorica međunarodne organizacije “Friends of the Earth Europe. Do idućeg tjedna, i novih, aktualnih tema iz Europske Unije, 
Vaši ambasadori!
#EPtalks #zajednozaEU #EuropeansAgainstCovid19

 


#EPtalks četvrtkom

 

Ovotjedni #EPtalks bio je posvećen jednoj od najvažnijih tema hrvatskog gospodarstva - turizmu. Saznali smo više o tome kako je kriza uzrokovana koronavirusom utjecala te kako će utjecati na nadolazeću turističku sezonu, koje su smjernice i zašto treba ostati optimističan kad je riječ o razvoju i revitalizaciji turizma. Gosti su bili Frano Matušić, državni tajnik Ministarstva turizma, Sven Schulze, zastupnik u Europskom parlamentu (EPP, Njemačka), Valter Flego, zastupnik u Europskom parlamentu i Katarina Hauptfeld, vlasnica tvrtke Katarina Line. Razgovor je moderirala Ida Hamer s RTL televizije, a ambasadori seniori i juniori aktivno su se uključivali sa svojim pitanjima. Do sljedećeg #EPtalksa, vaši ambasadori!

 

 


#EPtalks #u4četvrtkom

   

Nova runda #EPtalks-a četvrtkom nosila je naziv EPAS IN TIMES OF COVID 19. Družili smo se s ambasadorima seniorima i juniorima iz talijanskih EPAS škola (neke su od njih iz područja najteže pogođenih koronavirusom), a iz Belgije su se pridružile kolege iz Europskog parlamenta, zadužene za provedbu EPAS programa na europskoj razini. Razmijenili smo iskustva i primjere dobre prakse, te porazgovarali o poteškoćama, izazovima i prednostima u provođenju EPAS programa, ali i svakodnevne nastave u virtualnom svijetu. Na samom kraju pogledali smo video s porukama podrške koje je samo za ovu priliku snimio predsjednik Europskog parlamenta, David Sassoli. Do slijedećeg tjedna, 
Vaši ambasadori!
#EPtalks #EuropeansAgainstCOVID19 #ThursdaysAt4 #zajednoza.eu
 
   

#EPtalks #u4četvrtkom

  

Iza nas je još jedan četvrtak i još jedno izdanje #EPtalks, a vjerujemo kako je ovaj bio posebno zanimljiv našim učenicima – razgovarali smo s influencerima :) 

Naziv susreta bio je "SVE JE DIGITALNO? INFLUENCERI I (NOVA) VIRALNOST", a gosti su se kroz razgovor osvrnuti na ulogu influencera za vrijeme, ali i nakon pandemije, odnosno koliko ovakav način komunikacije i rada može pozitivno ili negativno utjecati na javnost i specifične društvene skupine.

S influencerima JoomBoos platforme mogli smo se susresti tijekom kampanje za europske izbore prošle godine pa je ovo biti prilika za učenike da pitaju sve što ih zanima o fenomenu influencera i njihovom utjecaju prije svega na populaciju mladih.

  

Gosti #EPtalks-a bili gosti su:

Nika Pavičić, influencerica JoomBoos platforme

Marina Čulić Fischer, direktorica agnecije Dialog komunikacije

Dominik Breber, urednik JoomBoos platforme

Marko Matijević, urednik portala Srednja.hr

Vaši ambasadori


Obilježili smo Dan Europe

Naša VII. gimnazija ugostila je Gimnaziju Požega, Srednju školu Novska, Srednju školu Konjščina, Srednju školu Blato i Ekonomsko birotehničku školu Slavonski Brod, te posebnog gosta: Karla Resslera, zastupnika Europskog parlamenta, i našeg bivšeg učenika, koji je spremno odgovarao na zanimljiva pitanja učenika na virtualnom druženju. Snimku pogledajte ovdje.

    


Gdje su, što rade ambasadori, njihove voditeljice i ravnateljica VII. gimnazije

U skladu s epidemiološkim mjerama i dalje se ponašamo odgovorno, pogledajte u sljedećem videu

#ostanidoma #EuropljaniProtivCovida19 #ŠkoleAmbasadoriEP

#EYE2020


Dan Europe


#EPtalks #u4četvrtkom

  

U sklopu programa Škole ambasadori Europskog parlamenta naši su ambasadori juniori i mentorice sudjelovali na videokonferenciji Europskog parlamenta u RH na temu SVE ĆE BITI U REDU? COVID 19 I MENTALNO ZDRAVLJE. Gostovali su europarlamentarci Sunčana Glavak, Ruža Tomašić i Tomislav Sokol, te klinička psihologinja Ivana Ćosić Pregrad. Našeg učenika Miju Radića zanimalo je kako se, baš kao i mi u školama, europarlamentarci snalaze u virtualnom parlametu, te dobio zanimljiv odgovor zastupnice Tomašić. Slijedeći tjedan nastavljamo niz i javljamo se s novog EP talk-a.

 


Kako smo obilježili Dan planeta Zemlje

  

Zabavno, zanimljivo i edukativno! Tako su naši učenici jučer obilježili Dan planete Zemlje sa svojim vršnjacima iz partnerskih Škola ambasadora Europskog parlamenta, a to su: Gimnazija Požega, Srednja škola Novska, Srednja škola Konjščina, Srednja škola Blato i Ekonomsko birotehnička škola Slavonski Brod. Razmjenom krativnih prezentacija, spotova, pjesama i plakata kroz druženje su utvrdili stara ili stekli nova znanja o Zemlji, i podsjetili se kako je čuvati.  Naši predstavnici i autori materijala kojim smo se ponosili bili su Mia Đerek, Lara Drenški, Laura Radičević, Mijo Radić i Luka Mamić koji su se izvrsno snašli i u virtualnoj suradnji s ostalim đacima!

🌍 #odrzivaeuropa #zajednozaEU


Dan planeta Zemlje

   Dan planeta Zamlje - prezentacija

Naši učenici ambasadori Europskog parlamenta zajedno s učenicima EPAS partnerskih škola obilježavaju 22. travnja Dan planete Zemlje na platformi Etwinning i putem videokonferencije prezentirajući svoje radove. Prigodnu prezentaciju i plakat izradili su: Laura Radičević, Mia Đerek, Lara  Drenški, Luka Mamić i Mijo Radić. Veselimo se, a sutra čitajte kako je bilo!

#zajednozaEU #odrzivaeuropa


Europa u novo svemirsko doba

   

Kako se obnovljivi izvori energije koriste u svemiru, tehnologije prošlosti i budućnosti u području proučavanja svemira, pikanterije vezane uz svemirsku utrku za vrijeme hladnoga rata te kako Europa doprinosi istraživanju svemira – o svemu ovome ispričao nam je Jeremija Hranjec, savjetnik za inovacije Poslovnog inkubacijskog centra Europske svemirske agencije iz Graza. Predavanje održano u ponedjeljak poslušali su naši učenici koji su u utrci za ambasadore Europskog parlamenta, ali i mnoštvo drugih učenika znatiželjnika i zaljubljenika u svemir, kakvih ne manjka ni u jednoj generaciji.

#zajednozaeu#odrzivaeuropa


O Europskom parlamentu

 

Na seminaru namijenjenom profesorima i profesoricama srednjih škola u Hrvatskoj koje sudjeluju u programu “Škole ambasadori Europskog parlamenta”, održanom 27. i 28. siječnja, sudjelovale su i profesorice Marina Džidžić i Lucija Hranjec Seifert. Tijekom posjeta Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i Hrvatskom saboru te sudjelovanjem na radionici Foruma za slobodu odgoja čule su vrijedne informacije koje će prenijeti našim mladim ambasadorima. Osim toga, stekle su nova prijateljstva i tako povezale školu s drugim školama ambasadorima. Čekaju nas zanimljivi projekti, još bolje upoznavanje s radom Europskog parlamenta i vesela druženja s mladima iz srednjih škola ambasadora iz Hrvatske! Detaljnije informacije o seminaru potražite na stranici: https://www.europarl.europa.eu/…/programi_i_akt…/online.html

 


EU kutak

 

 

Učenici 4.b Bruno B., Bruno V., Roko, Sven i Vinko dobili su prvi zadatak u EU kutku! Pretražili su novosti Europskog parlamenta sa službenih stranica poput: korištenja jedinstvenog punjača za sve mobilne uređaje, načina na koji EU planira financirati projekte za borbu protiv klimatskih promjena te aktualnog programa hrvatskog predsjedanja Vijećem EU. O navedenim temama raspravljali su sa svojim mentoricama, iznijeli svoje viđenje te se tako još više upoznali s radom Europskog parlamenta.

  


EU kutak

   

 

U četvrtak 9. siječnja Republika Hrvatska službeno je preuzela važnu i odgovornu ulogu predsjedavanja Vijećem Europske unije. Kako bi učenici VII. i II. gimnazije pratili aktualna događanja koja će obilježiti predsjedavajući mandat te naučili više o Europskoj uniji i Europskom parlamentu, u hodniku naše škole ispred knjižnice osvanuo je „EU kutak”.

Vrijedni učenici naše škole uz podršku ravnateljice Ivke Nevistić, te uz pomoć profesorica Marine Džidžić i Lucije Hranjec Seifert uredili su drvene palete koje će biti mjesto opuštanja i učenja te razmjenu mišljenja i informacija. Veselimo se druženjima u EU kutku! #euparlament#mladiEU

  


Mladi za održivu budućnost

  

 

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli tijekom posjeta Zagrebu 5. prosinca 2019. godine sudjelovao je na panelu ”Mladi za održivu budućnost”.

 

U sklopu programa ”Škola ambasador Europskog parlamenta” odabrani učenici VII. gimnazije Tino Vejić, Juraj Dorotić i Darian Mišković u pratnji prof. Marine Džidžić također su prisustvovali razgovoru na kojem je predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli istaknuo kako Europska unija mora biti predvodnik u borbi protiv klimatskih promjena, ali i da treba osigurati razvoj i rast koji neće ugrožavati naš planet. Upozorio je da Europa treba nove politike, ka primjer naveo je industriju i ovisnost o ugljenu koje se Europa treba čim prije riješiti. Tema razgovora usto je bila i položaj žena i njihovo sudjelovanje u politici te se razgovoru priključila i naša europarlamentarka Biljana Borzan. 

 

   

 

U razgovoru s predsjednikom sudjelovali su dr. sc. Ankica Čakardić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Leonarda Šmigmator, organizatorica projekta ”Fridays for Future Croatia” i Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske, pokretač nagrađivane skautske akcije pošumljavanja Boranka.


Sedma na Facebooku

Otvoreni dan Sedme

Školski list

Godišnjak

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Korisni linkovi

calendar šk. god. 2016./2017.

Brojač posjeta
Ispis statistike od 20. 10. 2016.

Ukupno: 627201
Ovaj tjedan: 227
Danas: 93
Oglasna ploča
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
VII. gimnazija Zagreb / Križanićeva 4, HR-10000 Zagreb / www.gimnazija-sedma-zg.skole.hr / 7.gimnazija-zg@zg.t-com.hr
preskoči na navigaciju